четвъртък, 9 юни 2011 г.

Графичните карти обезмислят паролите

Bookmark and Share

>>>ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НАС ТУК<<<

Днешните чипове с лекота разбиват комбинациите от символи

Съвременните графични карти могат лесно да се справят и с най-сложните пароли. В комбинация с подходящ софтуер, GPU-тата правят разбиването на пароли в рамките на протокола NTLM, използван в Windows мрежи, напълно реалистична задача, твърди пред electronista.com известният специалист Виджей Девакумар.

Използвайки видеокарта от среден клас Radeon HD 5770, Девакумар е успял да взломи считаната за много надеждна парола от девет символа за 48 дни, докато по-рано се считаше, че за подобна задача са необходими 43 години. Парола от 5 символа - букви и цифри - бива разкривана само за 24 секунди с новата технология.

Графични решения от висок клас като Radeon HD 6970 решават подобни задачи още по-бързо. С по-нататъшното развитие на графичните чипсети, дори и нескъпи видеокарти, вграждани в лаптопи, ще могат да пробиват пароли за кратко време.

Разработчиците на системи за сигурност и потребителите трябва да си дават сметка за надвисналата опасност и, че днешните средства за защита вече не са надеждни. Трудни за запомняне от хората пароли стават достъпни за кратко време с помощта на обикновени графични чипове. Ето защо в системите за защита ще навлизат по-сигурни средства, като например скенери на пръстови отпечатъци, посочват експертите.


Източник: technews.bg

Няма коментари:

------- ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БЛОГА СЕГА -------